Hotel Plantage Peperpot is een voormalige koffieplantage in het district Commewijne in Suriname. Peperpot ligt op de rechteroever van de Commewijne rivier in Suriname.

Het is een van de oudste plantages uit de Surinaamse geschiedenis. Het begin van Peperpot moet ongeveer tussen 1651 en 1660 gelegen hebben. Waarschijnlijk was het een Engelse planter die het toen als suikerplantage aanlegde. De eerst bekende Hollandse eigenaar was Simon van Halewijn, die in 1696 naar Suriname was gekomen. Sinds de opening van de Wijdenboschbrug in 2000 is de plantage gemakkelijk vanuit Paramaribo te bereiken. In 2010 is het oorspronkelijke plantagehuis en omliggende panden verkocht aan het Nederlandse Peperpot Family. Hier is nu het Plantage River Resort gevestigd en Boutique Hotel Plantage Peperpot.

Peperpot Family probeert de oorspronkelijke gebouwen te behouden. Om dit financieel haalbaar te maken worden er commerciële activiteiten ontplooit. Op de veranda is bijvoorbeeld het Restaurant KomeWijne gevestigd. Dit restaurant verbouwd veel eigen producten of koopt ze bij lokale leveranciers. In de voortuin van de directeurswoning is eethuisje Pepre Patu gevestigd. Daarnaast kan je overnachten in de opgeknapte oude gebouwen en zwemmen in een modern zwembad. Een goed voorbeeld van hoe Suriname historische plaatsen kan behouden, zonder dat de overheid hoeft bij te springen.  

Voor de activatie en het realiseren van duurzaam werk en inkomensoor de lokale bevolking wordt een balans gecreëerd tussen de Europese kennis en ervaring op het gebied van hospitality met de welbekende gastvrijheid en zorgzaamheid die typerend is voor de verschillende culturen die Suriname rijk is. Dit is de aanleiding voor de samenwerking van de Peperpot Family met het Kansacademie partnernetwerk.