Het krijgen, opleiden en behouden van medewerkers is een van de uitdagingen voor de komende jaren. Maar hoe doe je dat? In dit artikel laten we een benaderingswijze zien die zich in de praktijk bewezen heeft, te weten: De Noord Hollandsche Tweewieler Academie.
De fietsenbranche in Nederland staat op haar kop: Mede door ontwikkelingen als de Corona epidemie en de klimaatontwikkelingen, groeit de Internationale en nationale vraag naar fietsen en vakmensen explosief. Veel ondernemers in de tweewieler sector kunnen de vraag maar nauwelijks aan. Zij hebben geen of nauwelijks tijd voor het werven, begeleiden en doorontwikkelen van personeel. Dit probleem wordt versterkt door het aantal nieuwe Nationale en internationale spelers op de markt die ook zorgen voor competitie in de werving van personeel en de productie, verkoop en reparatie van tweewielers. Een gedegen aanpak is dus geboden.
De overheid hecht in het kader van de arbeidsmobiliteit veel waarde aan een leven lang ontwikkelen. Het idee er achter is om in te blijven spelen op de groei van ondernemers in het MKB, de voortdurende technologische ontwikkelingen in de tweewielerbranche in combinatie met de ambities de ontwikkelmogelijkheden van de medewerkers en de onderneming. Om hier handen en voeten aan te geven Is door een aantal samenwerkende partners uit de publieke en private markt een aanpak ontwikkeld die organisaties in de tweewielerbranche mogelijk maakt hun personeelsontwikkeling in lijn te houden met de groei van hun organisatie en in lijn met de ontwikkelingen in de branche. Deze aanpak bestaat uit drie stappen:
Stap 1
In de eerste stap brengen vromen we een samenwerking tussen werkgevers, HR-specialisten, de branche organisatie, financieringspartners, kennisontwikkelingspartners en de betrokken overheidsinstantie. In de eerste fase brengen we de toekomstig gewenste situatie in kaart op basis van de strategische plannen van de ondernemers en de ontwikkelingen in de sector en/of regio waar zij hun activiteiten op richten. Dit geeft de gewenste aanpak weer.
Stap 2
In de tweede stap toetsen we de huidige profielen van de medewerkers en kandidaten aan het gewenste profiel van de werkgever(s). De persoonlijke talenten en ambities en de samenhang met de kernwaarden van de onderneming worden met elkaar gematcht en leiden tot een opleidings- en begeleidingsplan per medewerker.
Stap 3
In de laatste stap ontwikkelen we op basis van de uitkomsten in stap 1 en stap 2, samen met de partners een sector- en ondernemingsgericht leer- en ontwikkelingsportaal waar alle opleidingen en trainingen te vinden zijn die relevant zijn voor zowel de ondernemingen als de mensen. De begeleiding in de eerste fase worden door gespecialiseerde partners verzorgd. Dit geldt ook voor fase 3 waarin verschillende opleidingspartners als de branche-organisatie en UWV hun leerprogramma’s en leermeesters inzetten.
Het bovenstaande programma kan grotendeels worden gefinancierd, ontwikkeld en begeleid door Kansacademie, de aangesloten partners, de branche-organisatie en de overheid in het kader van het eerder genoemde Overheidsproject ‘Een Leven Lang Ontwikkelen’. Kansacademie is het partnerprogramma dat vanuit maatschappelijk perspectief is opgezet door partijen als onder meer het Oranjefonds. Zij regelt de organisatie, de projectbegeleiding en de aanvraag en verantwoording van financiële en fiscale regelingen in samenwerking met de aangesloten gespecialiseerde partners. Samen Slim de toekomst in dus!
Graag komen wij in contact met ondernemers die geïnteresseerd zijn in dit programma, zelfstandig of in samenwerking met andere organisaties. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat: beheer@kansacademie.org
Door mee te doen met de Kansacademie draag je bij aan een arbeidsinclusieve maatschappij. Een samenleving waar iedereen kan meedoen. ongeacht kleur, ras, geslacht, geloof of beperking. Meer weten? Meld je aan en wij nemen contact op voor het maken van een kennismakingsgesprek waarin we je graag leren kennen en je informeren over de mogelijkheden.