‘De overheid laat de kwetsbaarsten in de steek’. ‘Grote groepen komen simpelweg niet mee’. ‘Participatiewet mislukt’. Het verschijnen van het eindrapport van het Sociaal Cultureel Planbureau over vijf jaar Participatiewet zorgde voor een stormvloed aan reacties.
Het SCP concludeert: de invoering van de Participatiewet heeft nauwelijks geleid tot meer baankansen. Voor 440.000 bijstandsgerechtigden heeft de wet amper verschil gemaakt. De kans dat zij een baan vonden, was laag vóór invoering van de Participatiewet (7%) en is nauwelijks gestegen (8%). De kans om uit te stromen uit een bijstandsuitkering is eveneens maar iets gestegen: van 15% naar bijna 16%. Voor jonggehandicapten met arbeidsvermogen stegen de baankansen, maar voor mensen die voorheen in aanmerking kwamen voor de sociale werkvoorziening daalde de kans op werk juist. En als mensen al uitstromen gaat het steeds vaker om tijdelijke banen van minder dan een jaar, zonder vast contract, en om kleine deeltijdbanen. Uitstroom die niet duurzaam is en ook niet leidt tot een duurzame inkomensverbetering.
Zoals ook blijkt uit het eerder verschenen onderzoek van het SCP, arbeidsmarkt in kaart, vinden de meeste werkgevers het nog steeds lastig om mensen uit de doelgroep in dienst te nemen. Hoewel een meerderheid van werkgevers de intentie heeft om meer mensen uit de doelgroep in dienst te nemen, haken vele werkgevers in de praktijk vaak af. Een derde van alle werkgevers heeft daadwerkelijk mensen uit de doelgroep in dienst en deze groep is sinds de invoering van de Participatiewet niet gegroeid.
Dit is een vervolg op een publicatie van september 2018 van eerder onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vorig jaar. Mensen met een arbeidsbeperking die eerder in aanmerking kwamen voor een baan in een sociale werkplaats zijn niet beter af met de Participatiewet, die sinds 1 januari 2015 in werking is getreden. Integendeel, sinds de invoering van de wet zijn de baankansen van arbeidsgehandicapten gedaald en zijn meer van hen afhankelijk geworden van een uitkering. in een rapport. Het SCP keek naar de 11.000 mensen die eind 2014 op de wachtlijst van de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) stonden, maar die door de nieuwe wet hun indicatie kwijtraakten. De baankansen van deze groep daalden van gemiddeld 50 procent voor invoering van de Participatiewet naar 30 procent na invoering van de wet.
Door mee te doen met de Kansacademie draag je bij aan een arbeidsinclusieve maatschappij. Een samenleving waar iedereen kan meedoen. ongeacht kleur, ras, geslacht, geloof of beperking. Meer weten? Meld je aan en wij nemen contact op voor het maken van een kennismakingsgesprek waarin we je graag leren kennen en je informeren over de mogelijkheden.