Duurzame terugkeer Kansacademie

Jaarlijks keren circa 30.000 volwassen gedetineerden vanuit Nederlandse detentie terug in de Nederlandse samenleving, arriveren ruim 750 Nederlandse gedetineerden in Nederland vanuit een buitenlandse gevangenis en worden ca. 1.000 mensen vanuit Nederlandse detentie uitgezet naar hun thuisland.

Een strafrechtelijke veroordeling beperkt de kansen op werk, sociale huisvesting en daarmee een duurzame terugkeer in de maatschappij. Zelfs het hebben van een klein strafblad schept grote drempels en verstrekkende nevengevolgen. Het is belangrijk om de focus te verschuiven van heropsluiting c.q. recidivisme naar succesvolle terugkeer in de gemeenschap. Sociaal-economische factoren en een efficiënte samenwerking vanuit het omringende netwerk spelen een belangrijke rol bij het bepalen van succesvolle en duurzame re-integratie.

Om te voorkomen dat iemand terugvalt in crimineel gedrag, is het belangrijk al vanuit detentie de terugkeer voor te bereiden. DJI en Kansacademie ondersteunen samen met haar partners, zoals begeleidingsorganisaties, onderwijsspecialisten, Ministerie Justitie & Veiligheid en betrokken werkgevers, ex-gedetineerden met als doel een duurzame en veilige terugkeer in de samenleving en daardoor vermindering van recidive.

Eind vorig jaar ging de eerste fase van het Kansacademie-programma ‘Duurzame terugkeer’ van start. In dit programma worden mensen vanuit Nederlandse detentie begeleid in hun thuisland Suriname naar welzijn en werk.

Proces Duurzame terugkeer

In dit project werken Nederlandse en Surinaamse partners als Coaches, integratiespecialisten, opleidingspartners en werkgevers integraal in één proces samen aan een zo efficiënt en duurzaam mogelijke re-integratie. Met de gezamenlijke inspanning van de partners Dienst Justitiële Inrichtingen, Stichting Solid Road, Ondernemershuis Paramaribo en SKUO was de eerste aanpak direct al succesvol.

 

 

Kandidaat

 

Door mee te doen met de Kansacademie draag je bij aan een arbeidsinclusieve maatschappij. Een samenleving  waar iedereen kan meedoen.  ongeacht kleur, ras, geslacht, geloof of beperking. Meer weten? Meld je aan en wij nemen contact op voor het maken van een kennismakingsgesprek waarin we je graag leren kennen en je informeren over de mogelijkheden. 

Ja! Ik meld mij aan bij de Kansacademie