Kansacademie: Pilots praktijkjaren in het MBO

Op verzoek van de ministeries van OCW en SZW wordt vanaf november 2018 gestart met pilots praktijkleren met een praktijkverklaring in het mbo. De pilots richten zich op werkenden en werkzoekenden zonder startkwalificatie, voor wie het behalen van een mbo-certificaat of mbo-diploma vooralsnog niet haalbaar lijkt.
Het doel van de pilots is om te onderzoeken of praktijkleren met praktijkverklaring een manier kan zijn om het perspectief op duurzaam werk voor werkenden en werkzoekenden te vergroten. De pilots praktijkleren met een praktijkverklaring in het mbo zijn geïnspireerd op de aanpak van de ‘Borispraktijkverklaring in het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs'. De pilots praktijkleren bestaan uit een intensieve periode van werken en leren. De invulling van deze pilots is maatwerk, maar vaste onderdelen van deze vorm van praktijkleren zijn begeleiding, een leerbaan en een vorm van inkomen. De pilots worden landelijk of regionaal, onder regie en met ondersteuning van SBB, uitgevoerd door samenwerkingsverbanden van mbo-instellingen, bedrijfsleven en partijen binnen het domein van werk en inkomen.

Opstap naar werk en basis voor verder doorleren in het mbo
Er wordt een aanpak ontwikkeld die geschikt is voor een brede groep werkenden en werkzoekenden zonder startkwalificatie. De leerbehoefte van een statushouder/inburgeraar is immers anders dan die van iemand met een WW-uitkering en recente werkervaring, of dan die van iemand die al drie jaar in de bijstand zit en alleen basisonderwijs heeft gevolgd, en dan die van een werkzoekende afkomstig uit het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs. De praktijkleerroute met een praktijkverklaring in het mbo kan een belangrijke opstap zijn naar werk en legt een basis voor verder doorleren in het mbo. Voor werkgevers is het een mooi instrument om (potentiële) werknemers die (nog) geen bbl-diploma of mbo-certificaat kunnen behalen via praktijkleren breder en beter inzetbaar te maken binnen het bedrijf. De pilots lopen tot en met 2020. Meer weten? Neem contact op via info@kansacademie.org

 

Kandidaat

 

Door mee te doen met de Kansacademie draag je bij aan een arbeidsinclusieve maatschappij. Een samenleving  waar iedereen kan meedoen.  ongeacht kleur, ras, geslacht, geloof of beperking. Meer weten? Meld je aan en wij nemen contact op voor het maken van een kennismakingsgesprek waarin we je graag leren kennen en je informeren over de mogelijkheden. 

Ja! Ik meld mij aan bij de Kansacademie